Miért éri meg manapság nyelvet tanulni? Avagy 5 pontban a nyelvtudás fontosságáról

Arról, hogy az idegen nyelv(ek) ismerete manapság nemcsak hogy előnyös, hanem majdhogynem elengedhetetlen a sikerhez, gondolom, senkit sem kell nagyon győzködni.

De pontosan miért is jó az, ha meg tudunk szólalni angolul, németül, oroszul vagy akár japánul? Ebben a cikkben erre keressük a választ.

1. Munkaerőpiac

Az első és talán legfontosabb érv a nyelvtanulás mellett az nem más, mint hogy jelentősen megnő az esélyünk a munkaerőpiacon, ha beszélünk valamilyen idegen nyelvet. Manapság a legtöbb cég már kérdés nélkül megköveteli legalább egy idegen nyelv ismeretét, így hát ennek hiányában sokszor már esélyünk sincs elnyerni a megpályázott pozíciót. De ha netán olyan helyre jelentkezünk, ahol nem kötelező a nyelvtudás, akkor is csak az előnyünkre válhat egy esetleges nyelvvizsga, mivel így könnyebben ki tudunk tűnni a tömegből!

2. Továbbtanulás

A következő pont, mely a munka világa mellett szintén sokakat érint, az nem más, mint a továbbtanulás. Az egyetemi felvételihez ugyan még csak opcionális, a diploma megszerzéséhez azonban ma már elengedhetetlen a nyelvvizsga, úgyhogy ha nem akarsz három (vagy még több) évig a „semmiért” tanulni, hanem igenis kézhez szeretnéd kapni a diplomádat a tanulmányaid végén, akkor tanácsos minél hamarabb elsajátítatni egy idegen nyelvet.

3. Utazás

Ha voltál már külföldön, akkor te is tudod jól, hogy ott nem mész sokra a magyarral. Idegen nyelv ismerete nélkül pedig más országokban hirtelen még a legegyszerűbb dolgok is kifejezetten bonyolulttá válnak, mint például egy pohár víz vagy útbaigazítás kérése. A jó hír viszont, hogy ma már szinte mindenhol beszélnek legalább egy kicsit angolul, így ha te is a birtokában vagy ezen idegen nyelv ismeretének, garantáltan boldogulni fogsz Magyarország határain túl. Minden más további nyelv pedig csak bónusz!

4. Más kultúrák felfedezése és megértése

A nyelvtanulás (jó esetben) nem csak új szavak tanulásáról és unalmas nyelvtani szabályokról szól, hanem egyúttal egy számunkra addig ismeretlen kultúra felfedezéséről is. Más kultúrák és ezáltal más emberek megismerése pedig, azon túl, hogy egy feledtebb érdekes és izgalmas kaland, nagyban hozzájárul az empátia készség fejlesztéséhez is. Röviden tehát: ha nyelvet tanulsz, jobb emberré válsz. Klassz, nem igaz? ;)

5. Több információ

Végül, de nem utolsó sorban, muszáj szót ejteni arról is, hogy mennyivel több információ válik elérhetővé az ember számára, ha beszél idegen nyelv(ek)et! Volt már olyan, hogy egy általad nagyon várt film vagy könyv angolul már rég elérhető volt, de a magyar megjelenésről még semmilyen hír se volt? Vagy netán megesett már, hogy a kedvenc külföldi hírességed posztolt valamit a közösségi média oldalára, de sajnos egy szót se értettél belőle? Magától értetődik, hogy már csak az ilyen „kevésbé fontos” okok miatt is megéri nyelveket tanulni: hogy azonnal tudj olyan tartalmakat is fogyasztani, melyek magyarul (még) nem érhetőek el.

Íme, ezennel a végére is értünk, ez volt az öt legfontosabb érv a nyelvtanulás mellett. Ha úgy érzed, ez a cikk meghozta a kedvedet ahhoz, hogy te is belevágj, vagy épp folytasd egy idegen nyelv elsajátítását, IDE kattintva meg tudod nézni a hamarosan induló nyelvtanfolyamainkat!